Wykonanie
Prosty chlebek, szybko rośnie, ładnie się kroi i jestem pewna, że nie sprawi nikomu problemów, a będzie pyszną kolacją lub śniadaniem :)
0,5 kg
mąki orkiszowej razowej (pod
spodem pokazuję jakiej użyłam)1,5 łyżeczki płynnego
miodu1 łyżeczka
soli1,5 szklanki
wody w temp. pokojowej1 łyżka
oleju25 gramów
drożdży100 gramów
ziaren słonecznikado posypania:1,5 garści
ziaren słonecznikaTaką dokładnie miałam
mąkę:
Mąkę przesiewamy z
solą,
słonecznikiem, robimy zagłębienie, wkruszamy w nie
drożdże, podlewamy 4 - 5 łyżkami
wody, dodajemy
miód, mieszamy palcami by substancje się połączyły, odstawiamy na kilkanaście minut by
drożdże zaczęły "pracować".
Po upływie tego czasu wlewamy
olej i stopniowo resztę
wody zagniatając elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać je
mąką.
Podłużną foremkę o wymiarach 25x10 cm lekko natłuszczamy, posypujemy
mąką, wykładamy ciasto, przyklepując dostosowujemy je do foremki. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce by podwoiło objętość.
Po upływie tego czasu wierzch
chleba smarujemy odrobiną
wody w temp. pokojowej, posypujemy
słonecznikiem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy około 50 minut (upieczony
chleb wydaje przy postukiwaniu głuchy odgłos).Studzimy na kratce, smacznego :)