Wykonanie
« Powrót  PumpernickelDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
drożdże 100 gramów
woda 2.5 szklanek
miód 3 łyżek deserowych
mąka z pełnego przemiału 2 szklanek
mąka żytnia 2 szklanek
sól 2 łyżek deserowych
olej 2 łyżek stołowych
kminek 2 łyżek stołowych
mąka 2 szklanekWykonanie:
Drożdże, ciepłą
wodę (0.5 szlkanki), 1 łyżeczkę
miodu wymieszać i pozostawić na około 10 minut. 2 szklanki gorącej
wody, 2 łyżki
miodu, 2 szklanki
mąki pszennej, 2 szklanki
mąki żytniej wymieszać w oddzielnym naczyniu i lekko rozbić, a następnie połączyć z miksturą
drożdżową. Dodać pozostałe składniki, używając tyle
mąki, aby uzyskać konsystencję ciasta. Ugniatać ręcznie przez około 10 minut. Włożyć do naoliwionej miski. Posmarować wierzch ciasta
olejem. Nakryć i pozostawić do wyrośnięcia. Przedziurkować. Uformować 2 bochenki, włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 60 minut.Uwagi:
Kmninek powinien być w proszku.
Pieczywo weg.Potrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: