Wykonanie
Szukałam przepisu na
chlebki pita, ponieważ lubię je jako dodatek do obiadu. Nie zawsze udaje się kupić je w sklepie, a zresztą po pierwszym pieczeniu, już nawet nie szukam tych sklepowych. Takie świeże, lekko ciepłe
pity świetnie komponują się ze świeżymi warzywami i
krewetkami koktajlowymi lub
kurczakiem. Z kolei po ostygnięciu, zastępują
pieczywo do kanapek. Chociaż u mnie zwykle nie zdążą ostygnąć..
Składniki:3 dag
drożdży1 11 1 / 2 szkl
mąki1 łyżka
oleju1 / 2 łyżeczki
soli2 / 3 szkl
wodyolej do posmarowania blachy
Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 min. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Ja oprócz podanych w przepisie składników, dodaję również jakieś
zioła albo
przypyrawę do sałatek czy trochę
czosnku granulowanego. Świetnie sprawdzają się również
przyprawy do
pieczywa, szczególnie przypadła mi do gustu Kamis -
Przyprawa do
chleba włoskiego. Przełożyć do czystej, obsypanej
mąką miski, przykryć ściereczką i odłożyć na 20 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić na ok 5 części i uformować placki. Przykryć blachę folią aluminiową i wysmarować
olejem. Ułożyć
pity i piec 180 o C ok 10 min.
Pity powinny być dość blade. Plusem jest to, że nadają się później do odgrzania do tosterze.Smacznego!