Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ziemniaczane bułeczki ostatnio stały się moimi ulubionymi, dziś upiekłam je w zupełnie nowej wersji – słodkiej z masą
makową,
czekoladą z kawałkami
pomarańczy i
migdałów( kupiłam ją na promocji 2 w cenie 1 za 6 złotych) oraz
arakiem, połączenie ryzykowne, ale przepyszne. Takie rożki mogą być swietnym prezentem, zamiast kupnych
czekoladek czy
ciastek, polecam, nie uwierzycie, że tak pyszne mogą być pozostałe z obiadu
ziemniaki dopóki sami nie spróbujecie, a do tego ich wykonanie jest banalnie proste
Składniki na 16 rożków:400 g bdb ubitych
ziemniaków,230 g
mąki samorosnącej u mnie z
mąki pełnoziarnistej typ 1850 i tortowej 500 (lub 220 g
mąki, 10 g
proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki
soli)25-30 g intensywnej w smaku
czekolady10
daktyli + 1/2 szklanki wrzątku100 g masy makowej z puszki1 łyżeczka
aromatu arakowego3 łyżki
oleju roślinnego/
oliwyPrzygotowanie:Włączyć piekarnik na 200 stopni, góra dół, z termoobiegiem.
Daktyle pokroić w paseczki i zalać wrzątkiem.
Czekoladę pokroić w drobną kostkę, około 5mmx5mm.
Ziemniaki jeszcze raz ubić. Dodać do nich gorące
daktyle, wymieszać, po czym dodać
aromat arakowy, masę
makową olej oraz
czekoladę. Dokładnie połączyć i dodać do
mąki.Wyrobić gładkie ciasto. Trwa to ok 3-4 minut, masy łączą się błyskawicznie.Rozwałkować, na grubość 3 cm, uformować prostokąt, kroić go na 8 kwadratów, a je na 16 trójkątów prostokątnych – czyli po prostu na pół wzdłuż przekątnej ( ale matematycznie się zrobiło : ).Układać na blasze, przed pieczeniem można je posypać
cukrem lub
mąką, ja posypałam je
mąką.Piec 15 minut, po upieczeniu wyciągać z pieca, jeść gorące lub ostudzić i zapakować w pojemniczek i sprezentwować bliskiej osobieSmacznego!Mi ich przygotowanie zajęło mniej niż rozgrzanie się piekarnika, czyli około 5 minut, no może 8 minut
tak wyglądają przed pieczeniem
a tak po upieczeniu
a tu leniwie spoczywające na fotelu
AniaPowiązane notki:Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez
cukru, vegańskieZiemniaczane bułeczki scones z
suszonymi pomidorami i
paprykąPancakes z
bananem i
daktylamiDrożdżowe bułeczki z
makiem,
gruszkami i
miodem