ßßß Cookit - przepis na Słodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z czekoladą, makiem, daktylami i arakiem

Słodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z czekoladą, makiem, daktylami i arakiem

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Ziemniaczane bułeczki ostatnio stały się moimi ulubionymi, dziś upiekłam je w zupełnie nowej wersji – słodkiej z masą makową, czekoladą z kawałkami pomarańczy i migdałów( kupiłam ją na promocji 2 w cenie 1 za 6 złotych) oraz arakiem, połączenie ryzykowne, ale przepyszne. Takie rożki mogą być swietnym prezentem, zamiast kupnych czekoladek czy ciastek, polecam, nie uwierzycie, że tak pyszne mogą być pozostałe z obiadu ziemniaki dopóki sami nie spróbujecie, a do tego ich wykonanie jest banalnie proste
Składniki na 16 rożków:
400 g bdb ubitych ziemniaków,
230 g mąki samorosnącej u mnie z mąki pełnoziarnistej typ 1850 i tortowej 500 (lub 220 g mąki, 10 g proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli)
25-30 g intensywnej w smaku czekolady
10 daktyli + 1/2 szklanki wrzątku
100 g masy makowej z puszki
1 łyżeczka aromatu arakowego
3 łyżki oleju roślinnego/ oliwy
Przygotowanie:
Włączyć piekarnik na 200 stopni, góra dół, z termoobiegiem.
Daktyle pokroić w paseczki i zalać wrzątkiem. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, około 5mmx5mm.
Ziemniaki jeszcze raz ubić. Dodać do nich gorące daktyle, wymieszać, po czym dodać aromat arakowy, masę makową olej oraz czekoladę. Dokładnie połączyć i dodać do mąki.
Wyrobić gładkie ciasto. Trwa to ok 3-4 minut, masy łączą się błyskawicznie.
Rozwałkować, na grubość 3 cm, uformować prostokąt, kroić go na 8 kwadratów, a je na 16 trójkątów prostokątnych – czyli po prostu na pół wzdłuż przekątnej ( ale matematycznie się zrobiło : ).
Układać na blasze, przed pieczeniem można je posypać cukrem lub mąką, ja posypałam je mąką.
Piec 15 minut, po upieczeniu wyciągać z pieca, jeść gorące lub ostudzić i zapakować w pojemniczek i sprezentwować bliskiej osobie
Smacznego!
Mi ich przygotowanie zajęło mniej niż rozgrzanie się piekarnika, czyli około 5 minut, no może 8 minut
tak wyglądają przed pieczeniem
a tak po upieczeniu
a tu leniwie spoczywające na fotelu
Ania
Powiązane notki:
Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskie
Ziemniaczane bułeczki scones z suszonymi pomidorami i papryką
Pancakes z bananem i daktylami
Drożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/11/02/slodkie-rozki-buleczki-ziemniaczane-z-czekolada-makiem-daktylami-i-arakiem