Wykonanie
Dzisiaj dalszy ciąg tego, co z Madzią nazwaliśmy "Niedzielną Piekarnią". Mianowicie którejś niedzieli wstałem o 5 rano i zacząłem piec.
Mąki starczyło mi na 6
chlebów, 4
bagietki i 12 bułeczek :) Teraz zatem
pora na przepis na owe
bagietki.Tak naprawdę to ta "Niedzielna Piekarnia" była dość dawno temu, a ten wpis po prostu mi się gdzieś zagubił. Zupełnie przypadkiem go teraz znalazłem i nieco z opóźnieniem publikuję :)Składniki na 4
bagietki:715 g
mąki tortowej (typ 415)400 ml gorącej
wody4 łyżki
oliwy ze słoika z
suszonymi pomidorami2 łyżeczki suchych
drożdży2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukruOliwa po pomidorach nie jest konieczna, ale
daje ona fajny, delikatny posmak. Zamiast tego może być zwykła
oliwa z butelki.
Woda nie powinna wrzeć, ale ma być naprawdę gorąca, taka żebyśmy bali się wsadzić rękę do niej :) Więc tą
wodą zalewamy
mąkę i mieszamy łyżką. Jak już
zrobi nam się gęsta masa i w miarę całość przestygnie to dorzucamy resztę składników i wyrabiamy ręcznie przez 20 minut. To znaczy mikserem też można jeśli ktoś ma, wtedy wystarczy około 8-10 minut.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i z każdej z nich formujemy
bagietki. I znowu zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę pod przykryciem.Pieczemy przez 20 minut w 210 stopniach, a
potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)