Wykonanie
Taką paczkę z Lubelli , zawierającą 14 produktów – przede wszystkim doskonałej jakości
makarony , w tym sporo moich ulubionych pełnoziarnistych oraz
kaszę gryczaną i
mannę będę miała dla dwóch osób, które wygrają w konkursie. A jego przedmiotem będzie pomysł na wiosenny sos do
makaronu. Nie musi być to dokładnie sos –
mogę być dodatki, z którymi podacie
makaron. Mile będą widziane zdjęcia , podesłane na adres
[email protected]. Pomysły na podanie wiosennego
makaronu proszę podawać w komentarzach pod tym wpisem. Uwaga- u mnie komentarze są moderowane, toteż nie ukazują się od razu.Konkurs trwa do końca przyszłego tygodnia, do soboty 3 maja. Następnego dnia ogłoszę
wyniki i poproszę laureatów o podanie danych adresowych do wysyłki nagród.A teraz na zachętę pełnoziarniste świderki z zielonym sosem ze
szpinaku z dodatkiem szczawiu i
mięty, dla mięsożerców jeszcze z kawałkami upieczonego
kurczaka.
opakowanie pełnoziarnistych świderekok. 1/2 kg
szpinakugarść liści młodego szczawiu
dymka2 gałązki świeżej
miętygarść
rzeżuchyupieczone
udka z kurczakaolej do smażenia
sól,
pieprz czarny i
ziołowy,
gałka muszkatołowaMakaron ugotowałam według przepisu. Umyty
szpinak i
zieleninę ugotowałam krótko w osolonej wodzie bez przykrycia, by nie straciły koloru, odcedziłam i zmiksowałam ale niezbyt dokładnie, nie na papkę.Ostudzony podsmażyłam na
oleju z pokrojoną cieniutko
cebulą dymką. Doprawiłam
pieprzami i
gałką muszkatołową. Wymieszałam z
makaronem, dla mięsożerców dodałam pokrojone
udka kurczaka. Posypałam po wierzchu
rzeżuchą.Taki zielony sos pasuje idealnie do pełnoziarnistego
makaronu.Teraz czekam na Wasze pomysły.Smacznego !