Wykonanie
Jak już wczoraj wspomniałam, uwielbiam
jabłkowo-
miętowe smaki i spróbowałam zrobić w nich również
mięso. W czasie upałów czasem trzeba zjeść coś konkretnego i staram się, żeby i
mięso było lekkie i orzeźwiające. Do
kurczaka, którego najpierw obsmażyłam z
przyprawami, a
potem dusiłam dodałam pokrojone
jabłka i listki świeżej
mięty. Wyszło danie lekkie, smaczne , akurat na upał.
udka z kurczaka2-3
jabłkagarść świeżych listków
miętysól,
pieprz czarny i
ziołowymięta suszona,
cynamonrosół lub
bulion do podlewania
olej do smażeniaUdka posoliłam i posypałam obficie pozostałymi
przyprawami. Podsmażyłam na
oleju na rumiano, podlałam rosołem. Po 15 minutach dodałam obrane i pokrojone
jabłka oraz listki
mięty, dusiłam do miękkości
mięsa w niewielkiej ilości sosu, podlewając co jakiś czas rosołem.Zjedliśmy go z
ryżem i tzatzikami, bo wydał mi się podobny do grackich smaków ( w kuchni greckiej
przyprawia się czasem
mięso miętą i
cynamonem, podpatrzyłam to w programie „Moja grecka kuchnia” w Kuchni tv ). Smak zaskakująco świeży , tzatziki świetnie pasowały. Polecam na upalne dni. Smacznego !