ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa z miętą

Wątróbka drobiowa z miętą

nazwa

Wykonanie

Wątróbkę bardzo lubię i do tej pory przyrządzałam ją tradycyjnie z cebulką albo jabłkiem i majerankiem. Tym razem sięgnęłam po miętę i postawiłam na mały eksperyment. Nie mogłam doczekać się efektu końcowego ale warto było. Moja wątróbka zyskała świeże i aromatyczne tło smakowe a jednocześnie ładnie prezentuje się na talerzu.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 2 małe cebule,
- 1 jabłko,
- 1 łyżka oleju,
- 1 ½ łyżki masła,
- ½ szklanki bulionu,
- sól,
- pieprz,
- posiekana mięta i kilka listków do dekoracji,
Sposób wykonania:
wątróbkę płuczemy i osuszamy, następnie obtaczamy w mące, na patelni rozgrzewamy olej i masło, smażymy wątróbkę,
cebulę obieramy i kroimy w pół talarki,
podsmażoną wątróbkę przekładamy na talerz a na tym samym tłuszczu smażymy cebulę,
kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy wątróbkę , zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem –około 10 min.,
jabłko oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki lub ósemki i dodajemy do wątróbki pod koniec duszenia, na koniec dodajemy sól i pieprz oraz posiekaną miętę.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/03/Watrobka-drobiowa-z-mieta.html