Wykonanie
Wątróbkę bardzo lubię i do tej
pory przyrządzałam ją tradycyjnie z
cebulką albo
jabłkiem i
majerankiem. Tym razem sięgnęłam po
miętę i postawiłam na mały eksperyment. Nie mogłam doczekać się efektu końcowego ale warto było. Moja
wątróbka zyskała świeże i aromatyczne tło smakowe a jednocześnie ładnie prezentuje się na talerzu.
Składniki:- 500 g
wątróbki drobiowej,- 2 małe
cebule,- 1
jabłko,- 1 łyżka
oleju,- 1 ½ łyżki
masła,- ½ szklanki
bulionu,-
sól,-
pieprz,- posiekana
mięta i kilka listków do dekoracji,Sposób wykonania:
wątróbkę płuczemy i osuszamy, następnie obtaczamy w
mące, na patelni rozgrzewamy
olej i
masło, smażymy
wątróbkę,
cebulę obieramy i kroimy w pół talarki,podsmażoną
wątróbkę przekładamy na talerz a na tym samym tłuszczu smażymy
cebulę,kiedy
cebula się lekko zeszkli dodajemy
wątróbkę , zalewamy
bulionem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem –około 10 min.,
jabłko oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki lub ósemki i dodajemy do
wątróbki pod koniec duszenia, na koniec dodajemy
sól i
pieprz oraz posiekaną
miętę.