ßßß Cookit - przepis na GRILLOWANY INDYK MARYNOWANY W SOSIE OSTRYGOWYM

GRILLOWANY INDYK MARYNOWANY W SOSIE OSTRYGOWYM

nazwa

Wykonanie

Dostałam do testowania grillową patelnię ceramiczną firmy Delimiano . Główną jej zaletą jest możliwość smażenia na mniejszej ilości tłuszczu, co bardzo mi odpowiada. Oprócz tego patelnia jest bardzo duża , starczy na przygotowanie obiadu dla całej rodziny a nawet i dla gości. Poza tym znosi dobrze bardzo wysokie temperatury, co jest istotne przy grillowaniu.
Na pierwszy ogień poszło mięso z udźca indyka, pokrojone w plastry i lekko rozbite. Zamarynowałam je w sosie ostrygowym i dzięki temu mięso było bardzo soczyste, tyle, że nie widać dobrze na nim typowych po grillowaniu pasków. Następnym razem ugrilluję coś z suchymi przyprawami i efekt będzie bardziej widoczny.
ok. 1/2 kg mięsa z udźca indyka
2 łyżki sosu ostrygowego
sól, pieprz czarny i ziołowy
imbir, gałka muszkatołowa
odrobina oleju do smażenia
Mięso pokroiłam w plastry i lekko rozbiłam. Posypałam przyprawami, obtoczyłam w sosie ostrygowym i wstawiłam do lodówki na pół godziny.
Na rozgrzaną patelnię wlałam kilka kropel oleju i rozprowadziłam pędzelkiem po całej powierzchni, bez problemu. Położyłam plastry mięsa i zmniejszyłam płomień do małego. Smażyłam mięso po około 5 minut z obu stron i to wystarczyło. Było ładnie przyrumienione z zewnątrz i soczyste w środku.
Patelnia jest spora, a u mnie mięso jadają tylko trzy osoby, toteż następnym razem pewnie zrobię i mięso i warzywa do niego. Na razie z efektów jestem bardzo zadowolona.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/grillowany-indyk-z-nowej-ceramicznej-patelni