Wykonanie
Dostałam do testowania grillową patelnię ceramiczną firmy Delimiano . Główną jej zaletą jest możliwość smażenia na mniejszej ilości tłuszczu, co bardzo mi odpowiada. Oprócz tego patelnia jest bardzo duża , starczy na przygotowanie obiadu dla całej rodziny a nawet i dla gości. Poza tym znosi dobrze bardzo wysokie temperatury, co jest istotne przy grillowaniu.Na pierwszy ogień poszło
mięso z udźca
indyka, pokrojone w plastry i lekko rozbite. Zamarynowałam je w
sosie ostrygowym i dzięki temu
mięso było bardzo soczyste, tyle, że nie widać dobrze na nim typowych po grillowaniu pasków. Następnym razem ugrilluję coś z suchymi
przyprawami i efekt będzie bardziej widoczny.ok. 1/2 kg
mięsa z udźca
indyka2 łyżki
sosu ostrygowegosól,
pieprz czarny i
ziołowyimbir,
gałka muszkatołowaodrobina
oleju do smażenia
Mięso pokroiłam w plastry i lekko rozbiłam. Posypałam
przyprawami, obtoczyłam w
sosie ostrygowym i wstawiłam do lodówki na pół godziny.Na rozgrzaną patelnię wlałam kilka kropel
oleju i rozprowadziłam pędzelkiem po całej powierzchni, bez problemu. Położyłam plastry
mięsa i zmniejszyłam płomień do małego. Smażyłam
mięso po około 5 minut z obu stron i to wystarczyło. Było ładnie przyrumienione z zewnątrz i soczyste w środku.Patelnia jest spora, a u mnie
mięso jadają tylko trzy osoby, toteż następnym razem pewnie zrobię i
mięso i warzywa do niego. Na razie z efektów jestem bardzo zadowolona.Smacznego !