ßßß Cookit - przepis na Szynka z piersi indyczej z szynkowaru

Szynka z piersi indyczej z szynkowaru

nazwa

Wykonanie

W końcu się zmobilizowałam i zrobiłam pyszna szyneczkę bez specjalnych dodatków proste składniki, dzięki czemu szyneczka jest wspaniała :) idealna dla dzieci i osób na diecie :D. Prawdziwe mięsko i wiem co jem, już dawno kupiłam szynkowar, ale jakoś tak mi się nie chciało wziąć do tego. A że ostatnio kupiłam dwa swojskie indyki i świeżego mięska było dużo wybór padł na ten przepis. Pochodzi on ze świetnego bloga Cafe Babilon :).
Składniki :
1 kg piersi z indyka
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
szczypta u mnie spora gałki muszkatołowej
18 g soli peklowej
1 płaska łyżeczka cukru pudru
1/3 szklanki wody
Opis wykonania:
Mięso płuczemy i osuszamy, kroimy na grubsze kawałki. Każdy kawałek lekko rozbijamy tłuczkiem. Do mięsa dodajemy przyprawy oraz wodę i wyrabiamy kilka minut ręką.
Do szynkowaru wkładamy worek, mięso układamy w worku dokładnie upychając by nie powstały kieszenie powietrzne. Następnie worek dokładnie zawijamy i zamykamy szynkowar, wstawiamy na 24 h do lodówki.
W wysokim garnku gotujemy wodę, wstawiamy szynkowar - woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa.
Parzymy w około 85 C przez 1 , 5 godziny.
Studzimy szynkę w szynkowarze, następnie zimny szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin. I możemy się cieszyć domową szyneczką :)
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/11/szynka-z-piersi-indyczej-z-szynkowaru.html