ßßß
Składniki na 4 porcje (formę ceramiczną 16 x 24 cm):ok. 800 g ziemniaków (u mnie LORD, czyli ziemniak sałatkowy typu A, do tego rodzaju babki najlepszy, bo ziemniaki po ugotowaniu nie rozpadają się i można je przecisnąć przez praskę/zetrzeć)ok. 200 g gotowanego mięsa (wołowina, wieprzowina, drób)2 cebule2 łyżki śmietany1 łyżeczka majeranku1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu3 jajka (w tym jedno podzielone na białko i żółtko)2 łyżki masła2 łyżki tartej bułki
1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pokrojoną w małą kostkę cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła, ostudzić.2. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków (alternatywnie zetrzeć na tarce), wymieszać z dwoma jajka (+ 1 żółtkiem), śmietaną, solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.3. Mięso gotowane drobno posiekać. Ubić pianę z białka i delikatnie wymieszać z mięsem oraz cebulą.4. Formę do pieczenia posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 200 ºC.5. Do formy nałożyć połowę masy ziemniaczanej, następnie całość mięsa, na wierzch drugą połowę ziemniaków.6. Piec 30-40 minut na środkowej półce piekarnika w trybie grzania góra-dół. Babka powinna się podnieść jak ciasto i przyrumienić.