ßßß Cookit - przepis na Pierożki z gęsiną

Pierożki z gęsiną

nazwa

Wykonanie

Gdy gotuję rosół chłopaki natychmiast dopytują się czy potem będą pierogi z mięsem. Bardzo je lubią i wiedzą, że takie gotowane mięso świetnie nadaje się na farsz. Kiedy w garnku wylądował korpus i skrzydła gęsi też pomyślałam o pierogach, ale bałam się, że tych kawałeczków będzie zbyt mało.
Gdy rosół był gotowy obrałam kości z mięsa. Okazało się, że nazbierała się ich pełna a nawet czubata miseczka pojemności 1/2 litra więc może nie za dużo, ale na obiadową porcję pierożków wystarczy :) No to do roboty !
czas przygotowania : ok. 40 minut (jeśli mamy ugotowane mięso)
składniki :
FARSZ - gęsina gotowana, z rosołu, ok. 1/2 l
1 średnia cebula
1 białko jajka
1/2 pęczka natki pietruszki
ok. 80-100 ml rosołu z gęsi
2 łyżki bułki tartej
do smaku - sól, pieprz mielony, gałka muszkatołowa, majeranek otarty suszony
CIASTO - ok. 300 g mąki pszennej luksusowej
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka oleju
sposób przygotowania : gotowaną gęsinę zmieliłam w maszynce do mięsa. Cebulę obrałam i posiekałam, podsmażyłam na 1 łyżce oleju aż lekko się zrumieniła, dodałam do mięsa. Wlałam rosół, dosypałam posiekaną natkę i bułkę tartą i dolałam białko jajka, wymieszałam. Doprawiłam masę do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i majerankiem.
CIASTO - mąkę wysypałam na stolnicę, zrobiłam wgłębienie i wbiłam w nie jajka. Dodałam żółtko i olej. Widelcem mieszałam jajka zagarniając powoli mąkę z brzegów. Gdy masa jajeczna zabrała już część mąki i zgęstniała zagniotłam ciasto ręką. Powinno być gładkie i dość elastyczne.
Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą rozwałkowałam kolejno na cienki placek. Szklaneczką wycinałam nieduże kółka, nakładałam na nie po małej łyżeczce farszu i zlepiałam brzegi - ciasto nie jest lepkie więc jeśli trzeba można brzegi smarować zimną wodą przy pomocy małego pędzelka. Gotowe pierożki układałam na czystej ściereczce.
Gotowałam wrzucając je partiami do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Powinny się gotować kilka minut. Odcedzone nakładałam na talerze. Okrasiłam smalcem z cebulką, jabłkiem i przyprawami .
Z części ciasta i farszu zrobiłam pierożki w formie uszek i podałam je jako dodatek do rosołu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/12/pierozki-z-gesina.html