Wykonanie
Prosta, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna jarska potrawa. I cóż tu jeszcze chcieć. Nic tylko robić i jeść! Goszcząc ostatnio u jednej z kuzynek zostałam poczęstowana tym specyjałem i zaraz na drugi dzień postanowiłam sama upiec. Nie mogąc się doczekać przestudzenia tego pasztetu
jadłam jeszcze ciepły ze świeżym
chlebkiem, znienawidzonym przez niektórych
keczupem i piklami .... po prostu rewelacja!
Składniki :3 szklanki startej
cukinii3 szklanki
bułki tartej½ szklanki
oleju1 starta
cebula (10 - 15 dag)1
marchewka ( 10 - 15 dag)3
jajka20 dag
sera żółtegonatka pietruszkiświeżo starta
gałka muszkatołowa do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki)
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka mielona słodka do smakuKNORR Delikat do
mięs do smaku (niekoniecznie)Wykonanie :
Cukinie,
marchewkę i
cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy umiarkowanie sok z
cukinii. Warzywa mieszamy, dodajemy
bułkę tartą,
jajka,
żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach,
olej, posiekaną
natkę pietruszki i
przyprawy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 20 minut. Jeszcze ewentualnie dosmakowujemy
przyprawami. Przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 60 minut. Z formy wyjmujemy po przestudzeniu.