Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1,5 kilogramów
cebula 300 gramów
grzyby lesne 400 gramów
jajka 3 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
bułka tarta 4 łyżek stołowych
majeranek 3 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 1 szczypta
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Połowę oczyszczonych
ziemniaków zetrzeć na miazgę, a resztę na bardzo drobne wiórki. Wymieszać obie masy, dodać
jajka,
bułkę tartą i dobrze wymieszać. Oczyszczone, drobno pokrojone
grzyby smażyć na suchej patelni, aż sok który puszczą odparuje, wtedy dodać
olej i posiekana
cebule i chwile razem smażyć, mieszając. Przełożyć do
ziemniaków, doprawić
majerankiem,
solą,
pieprzem oraz gałką i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do form keksowych, natłuszczonych i wysypanych
bułka tartą. Napełnić je do 2/3 ich wysokości. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco polana
sosem grzybowym lub pieczeniowym z dodatkiem wyrazistej w smaku surówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: