Wykonanie
Zielono mi dziś, chociaż to jesień i do tego ostatni dzień mojej akcji Kuchnia skandynawska . Liczę na to, że dodacie dziś mnóstwo przepisów!
Składniki na około 15 dużych naleśników:1/2 l
mleka4
jajka30 dag
mąki4 łyżki topionego
masła1 łyżeczka
gałki muszkatołowejsól1/2 kg mrożonego rozdrobnionego
szpinakufarsz 1:
łosoś wędzony w plastrach
serek kremowy
koperekfarsz 2:
szynka w plastrach
ser żółty w platrach1.
Szpinak rozmrażamy.2. Wszystkie składniki łączymy – najlepiej blenderem.3. Smażymy na
oleju.
Możemy podać na ciepło, jak tortille z jakimś wytrawnym farszem lub zrobić zawijaski tak jak ja. Układamy wówczas składniki danego farszu na naleśniku i zawijamy. Następnie przecinamy nożem na kawałki i przebijamy wykałaczką. Jest to znakomita przystawka na imprezę, którą podpatrzyłam u Bogusi z Od-kuchni . Przepis na fińskie zielone naleśniki pochodzi z wielokrotnie już przeze mnie cytowanej książki Teresy Cichowicz-Porady Kuchnia skandynawska.