Wykonanie
Green pancakes.
Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego.
Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez
szpinaku. Myślę, że warto.
Składniki.100g
szpinaku125 ml
mleka1
jajko50g
mąki1 łyżka
masła klarowanego1/2 łyżeczki
cukru1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejsólWykonanie.
Mąkę przesiać. Wlać
mleko, szczyptę
soli i startą
gałkę muszkatołową. Zmiksować.Stopić
masło. Wlać do ubitej masy i wymieszać.
Jajko utrzeć z
cukrem.Dokładnie wymieszać z ubitą masą.
Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać.Dodać do ciasta i wymieszać.Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej
olejem.Usmażyłem 4 duże naleśniki.Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne.