Wykonanie
Przepis na klasyczne pancakes
Przedstawiam przepis na tradycyjne amerykańskie śniadanie, czyli pancakes. Placuszki, są lekkie, ale bardzo sycące. Można je jeść na różne sposoby, z
dżemem,
syropem klonowym,
miodem,
jogurtem,
owocami czy
bakaliami. Polecam, bo jest to bardzo prosty i smaczny posiłek.Składniki:50 g roztopionego
masła2
jajka250 ml
mleka250 g
mąki2 łyżki
cukru (można dodać więcej, jeśli lubi się bardzo słodkie)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliZaczynamy od tego, że do miski dodajemy
jajka i
mleko, które musimy razem rozbełtać. Kolejnym krokiem, jest dodanie suchych składników, wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec do masy wrzucamy roztopione
masło i ponownie wszystko mieszamy.Smażymy placuszki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu. Placuszki obracamy na drugą stronę, kiedy zobaczymy pojawiające się małe dziurki, bąbelki. Mi wyszło 12 placuszków.Układamy jeden na drugi i podajemy z ulubionymi składnikami.Smaczengo!