Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIZamieszczam obiecany już wcześniej na Facebook’u (zapraszam do „polubienia” strony mopswkuchni na FB) przepis na
żeberka miodowe. Wiem, stwierdzicie, że zwariowałam. Żeby robić takie ciężkie danie, które dość długo się piecze w piekarniku w takie upały… Danie wcale nie jest bardzo ciężkie, a można zrezygnować np. ze zbędnych węglowodanów do obiadu i zjeść same
żeberka z surówką. W ten sposób na pewno się nie przejecie. A jeśli chodzi o temperaturę – no cóż, nie trzeba przecież siedzieć w kuchni podczas pieczenia 😉 Polecam gorąco, bo ich smak jest „miodzio” 😛 Mój mąż stwierdził, że to najlepiej przyrządzone
żeberka, jakie kiedykolwiek jadłSkładniki na 4 porcje:1 kg
żeberek wieprzowych (paski)6 łyżek
oliwy z oliwek2 łyżki
octupieprz,
sólmajeranek3 łyżki płynnego
miodusok z 1
cytrynyPrzygotowanie
żeberek zaczynamy od przygotowania marynaty. Polecam zrobić to dzień przed pieczeniem – wtedy
mięso będzie miało mnóstwo czasu. Mieszamy
oliwę,
ocet,
sok z cytryny i
przyprawy. Polewamy
mięso marynatą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. Przed planowanym pieczeniem smarujemy zamarynowane
mięso miodem. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Ważne jest to, aby
mięso piekło się pod przykryciem, czyli właściwie rzecz nazywając – musi się dusić. Będzie wówczas bardzo soczyste.
Żeberka zrobiłam wczoraj i wystarczyły nam na dwa obiadyPierwsza propozycja podania, to dodatek surówki z
młodej kapusty,
kalarepki i
szczypioru. Tak się zapatrzyłam na surówki z
młodej kapusty autorstwa
Margarytki, że musiałam dzisiaj jakąś wykombinować. Dodałam do niej dużo
soku z cytryny. Lekko słodkie
żeberka miodowe muszą
mieć kwaskowate towarzystwo 😉A druga opcja to
żeberka miodowe z
ogórkami małosolnymi. Własnej produkcji. Przepis podawałam już kiedyś na blogu. Jeśli macie ochotę zrobić takie ogóreczki zapraszam tutaj. Podałam tam przepis na
ogórki kiszone co prawda, ale małosolne robi się tak samo, tylko trzeba je jeść już od 2 dnia po włożeniu do słoikaPo 7 dniach są już kiszoneŻyczę dobrych wrażeń Waszym kubkom
smakowym