Rzutem na taśmę zamieszczam ostatni przepis w ramach Orzechowego Tygodnia. Tym razem będą to ciasteczkamigdałowe. Przepis zaczerpnęłam z serii dodatków do Gazety Wyborczej pt. „Wakacyjne smaki”. Ten z 4 sierpnia 2010 poświęcony był kuchni tureckiej.Składniki na ciasto:30 dag mąkikostka masła3 jajka3 łyżeczki cukru pudruszczypta solipół opakowania cukru waniliowegook. 20 obranych migdałówSkładniki na syrop:3 szklanki wody0,5 kg cukrusok z 1/2 cytrynyNajpierw roztapiamy masło i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie zabieramy się za syrop. Zagotowujemy wodę z cukrem i wyciskamy do niej sok z 1/2 cytryny, gotujemy jeszcze 10 minut. Studzimy. Przygotowujemy ciasto w mikserze: przesiewamy mąkę, wlewamy stopione masło, dodajemy jajka wymieszane z cukrem pudrem, sól i cukier waniliowy. Wyrabiamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, a w środek każdej z nich wciskamy migdał. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące ciasteczka wkładamy na 15 minut do wcześniej przygotowanego syropu.Smacznego!