Wykonanie
« Powrót  Morelowiec
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
śmietana 200 mililitrów
migdały - mielone 100 gramów
masło 100 gramów
sól 1 szczypta
morele 12 sztuk
cukier puder 3 łyżek stołowychWykonanie:Umyte
morele przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni na łyżce
masła i posypać
cukrem pudrem.Resztę
masła zmiksować ze szczypta
soli, 2 łyżkami
cukru, 3
jajkami, przesianą
mąką i
cukrem waniliowym. Masę przelać do małej tortownicy wyścielonej papierem dopieczenia, wyrównać, ułożyć
morele i mielone
migdały. 1
jajko ubić z łyżką
cukru, dodać
śmietanę i dobrze wymieszać. Ta masą polać
morele, a wierzch tarty posypać pozostałym
cukrem. Piec 45 minut w 180 stopniach. Podawać wystudzoną lub lekko ciepłą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: