Wykonanie
Witam, chciałabym wam przedstawić trochę czasochłonny, ale jakże pyszny deser autorstwa Gordona Ramsay'a.Składniki:50 g prażonych
płatków migdałowych1 łyżka stołowa
mąki krupczatkiszczypta
soli100 g drobno zmielonego
cukru ( lub
cukru pudru)2 duże wiejskie
jaja3 duże
żółtka z wiejskich jaj250 ml tłustej
śmietanytrochę miękkiego
masła do wysmarowania foremek12 dojrzałych
moreli, średniej wielkości
cukier puder, do posypaniaPrzygotowanie:W pierwszej kolejności zmiel w młynku do
kawy płatki migdałowe na drobny proszek. Przełóż do pojemnika robota kuchennego (blendera) i wymieszaj z
mąką i
solą. Następnie dodaj
cukier,
jajka,
żółtka oraz
śmietanę.Miksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Nałóż do słoika lub pojemnika z blendera, przykryj i schładzaj w lodówce przez 24 godziny.Gdy ciasto będzie gotowe do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Nasmaruj miękkim
masłem sześć foremek do
puddigów o średnicy 10 cm.Przekrój na pół
morele i usuń pestki. Każdą połówkę ponownie przekrój na pół i rozdziel
między przygotowane foremki. Przesiej na
morele cukier puder. Przelej ciasto ze słoika i piecz 12 minut, aż urośnie i nieco stwardnieje.Pozwól, by deser stygł kilka minut w foremkach, następnie wyjmij porcje z form małą, płaską szpatułką i połóż na drucianej kratce. Podawaj na ciepło, posypane
cukrem pudrem oraz z kulkami
lodów lub
śmietaną.