Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada gorzka 150 gramówmarcepan 200 gramów
masło 120 gramów
cukier 100 gramów
jajka 2 sztuk
śmietana 150 gramów
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
migdały 50 gramów
sól 1 szczypta
cukier puder według uznaniaWykonanie:
Czekoladę posiekać, a obrane ze skórki
migdały pokroić w słupki.Na tarce o dużych oczkach zetrzeć marcepan i ucierać razem z miękkim
masłem,
cukrem i
sola na gładka masę. kolejno wbić
jajka i dodać gęsta
śmietanę oraz przesiać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać
czekoladę i
migdały i wymieszać. Tłuszczem posmarować formę z 6 mini blaszkami (6 otworów po 150 ml pojemności lub 6 małych foremek) i lekko oprószyć
tartą bułką. Napełnić
ciastem i piec ok. 30 minut w 180 stopniach, wystudzić.Przekroić na pół i posypać na wierzchu
cukrem pudrem.Uwagi:Można podawać z
bitą śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: