ßßß Cookit - przepis na Minikeksiki z czekoladą i migdałami

Minikeksiki z czekoladą i migdałami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 150 gramów
marcepan 200 gramów
masło 120 gramów
cukier 100 gramów
jajka 2 sztuk
śmietana 150 gramów
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
migdały 50 gramów
sól 1 szczypta
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Czekoladę posiekać, a obrane ze skórki migdały pokroić w słupki.
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć marcepan i ucierać razem z miękkim masłem, cukrem i sola na gładka masę. kolejno wbić jajka i dodać gęsta śmietanę oraz przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać czekoladę i migdały i wymieszać. Tłuszczem posmarować formę z 6 mini blaszkami (6 otworów po 150 ml pojemności lub 6 małych foremek) i lekko oprószyć tartą bułką. Napełnić ciastem i piec ok. 30 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Przekroić na pół i posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Uwagi:
Można podawać z bitą śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9723/Minikeksiki-z-czekolada-i-migdalami