Wykonanie
Dzisiaj urodziny mojego ukochanego
męża, świętujemy więc zajadając słodkie pyszności. Zaczęliśmy tuż po północy od tych wspaniale chrupiących
ciasteczek. Nie wyglądają być może idealnie, ale są naprawdę przepyszne.
Składniki125g
masła100g
cukrujajko100g
mąki25g
płatków owsianych1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli50g
gorzkiej czekolady50g
migdałówZamiast
migdałów i
gorzkiej czekolady możesz użyć innych dodatków –
orzechów,
suszonych owoców,
białej czekolady. Na co tylko masz ochotę.Wyjmij
masło z lodówki, aby nieco zmiękło.Pokrój z grubsza
migdały, połam na niewielkie kawałki schłodzoną
czekoladę.Utrzyj
masło z
cukrem na białą masę.Dodaj
jajko, przesianą
mąkę,
płatki owsiane,
proszek do pieczenia i
sól i wszystko zmiksuj na gładkie ciasto.Wrzuć do ciasta pokruszoną
czekoladę i rozdrobnione
migdały i wymieszaj.Za pomocą łyżki przełóż ciasto na folię spożywczą i uformuj wałek.Zawiń wałek z ciasta w folię i włóż do zamrażarki na 30min.Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.Wyjmij schłodzone ciasto z zamrażarki i pokrój na centymetrowe plastry – nie przejmuj się jeśli wyjdą nierówne.Ułóż
ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zostawiając dość spore odstępy
między nimi – urosną podczas pieczenia.Piecz 8-10 minut, aż brzegi nabiorą złotego odcienia.Smacznego!