Wykonanie
Składniki:200g
gorzkiej czekolady100g
masła1/2 szklanki
cukrupół łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 2/3 szklanki
mąki3
jajka rozmiar Lszczypta
solicukier puder do obtoczenia
Czekoladę rozpuszczamy razem z
masłem i studzimy.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą
soli. Następnie dodajemy
cukier i miksujemy. Dodajmy
żółtka oraz wystudzoną
czekoladę z
masłem i mieszamy. Na koniec przesiewamy
mąkę. Masę mieszamy łyżką, aż będzie jednolita. Wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.Po tym czasie wyciągamy z lodówki i łyżeczką formujemy kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Kuleczki układamy w odległości 2-3cm od siebie. Pieczemy w 160 stopniach ok.15 min.Przepis zaczerpnięty od
Czerwonej Porzeczki