Wykonanie
Proste i smaczne ciasto ucierane ze
śliwkami . A ponieważ
śliwkę w cieście bardzo lubię, więc kolejne przepisy czekają na wypróbowanie. Ten nieskomplikowany przepis na niemieckie ciasto ze
śliwkami pochodzi z tej strony.
Amatorom ciast ze
śliwkami polecam również:Kruche ze
śliwkami i pyszne
Śliwkowo-
migdałowe crumble slice180 g
masła160 g
cukru4
jajka1/2 łyżeczki esencji waniliowej100 g
mąki125 g
mąki ze środkiem spulchniającymszczypta
soli10 małych
śliwek lub
moreli2 łyżki
cukru pudruPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia blachę o wymiarach 28 na 20 cm.
Masło z
cukrem ucieramy do białości. Dodajemy stopniowo
jajka, dobrze ucierając.Dodajemy esencję
waniliową. Przesiewamy obie
mąki i
sól, mieszamy z
masłem, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto wykładamy do przygotowanej foremki.
Śliwki przepoławiamy, wyjmujemy pestki i przeciętymi stronami do góry układamy na cieście.Pieczemy 30 minut. Studzimy, posypujemy
cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.