Wykonanie
Już jedno ciasto na zamówienie upiekłam:) Bounty . A teraz kolejne ciasto na zamówienie:) Do wyboru miałam
śliwki lub
jabłka. Wybrałam plecionkę... ze
śliwkami.Ciasto podczas ugniatania jest mokre, więc jeśli ktoś uzna, że należy dodać więcej
mąki - może to zrobić.
Składniki:1 kg
śliwek4 szklanki
mąki1 kostka
masła1,5 szklanki
cukru4
jaja w tym jedno do posmarowania ciasta z wierzchu1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solicukier puder do posypania ciasta
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki3
jajka,
cukier,
sól i
masło podzielone na kwałki - mieszamy
Dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto, a następnie wałkujemy - jeśli wyszło nam bardziej suche niż mokre. Ponieważ moje ciasto było bardziej mokre, to przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnęłam palcamiNa środku ciasta, wzdłuż, układamy przygotowane
śliwki formując podłużny kopczykBoki ciasta ukośnie nacinamy tak, by powstały paski, które należy zapleść krzyżując je na śliwkach. Ma powstać coś na wzór warkocza. Boki ciasta zawijamy w taki sposób, żeby nam
śliwki nie uciekły :)
Nagrzewamy piecyk do 180 st. CWierzch ciasta smarujemy
jajkiemPieczemy około 45 min w temp 190 stopniPo wystygnięciu ciasta wierzch posypujemy
cukrem pudremSmacznego:)