Wykonanie
Moja ulubiona
śliwka jest obwieszona
owocami, grzechem byłoby nie wykorzystanie ich do jakiegoś pysznego ciasta;) Nie wiem jaka to odmiana
śliwki, rośnie dziko w ogrodzie, nie jest tak twarda i zwarta jak węgierka, miąższ jest raczej nieco wodnisty i słodki.Do przygotowania tarty potrzebujesz:- 200g
mąki- 100g
masła- 50g
cukru- 1
jajka- szczypty
soli- odrobiny śmeitany/mleka jeśli ciasto będzie zbyt suche- 15
śliwek- 4 łyżeczek
mąki- 4 łyżeczek
cukruDo kruszonki:
- 200g
cukru- 100g
mąki- 100g
masłaSkładniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj, umieść w natłuszczonej formie do tarty dociskając ciasto do ścianek, umieść w lodówce na pół godziny. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni i piecz w nim ciasto. najlepiej wyłożone papierem do pieczenia i wysypane
grochem, jeśli nie, to przekłute widelcem w kilku miejscach na dnie.
Ciasto powinno się piec aż do lekkiego zarumienienia, nie przypiecz go zbytnio, gdyż będzie się jeszcze piekło ze
śliwkami.
Śliwki umyj, obierz, przekrój na pół i usuń pestki. Wymieszaj połówki
śliwek z
mąką i
cukrem. Składniki na kruszonkę umieść w misce i ugniataj palcami aż powstaną grudki a na dnie nie zostanie
mąka. Kruchy spód wyłóż
śliwkami i posyp kruszonką.
Piecz przez 20-25 minut aż kruszonka się nieco zarumieni. Podawaj ciasto lekko przestudzone, gdyż
śliwki stygnąc zaczną puszczać
soki, nie psuje to jednak smaku w najmniejszym nawet stopniu, po prostu wygląda mniej efektownie ;)Smacznego!-