ßßß Cookit - przepis na Tartaletki ze śliwkami i kremem migdałowym

Tartaletki ze śliwkami i kremem migdałowym

nazwa

Wykonanie

Tartaletki ze śliwkami - zapraszam na przepyszny deser. Nie potrzebujesz wiele czasu, by je przygotować. Tym razem zamiast jednej dużej tarty, sympatyczne małe, zgrabne tartaletki, bardzo podzielne. Ciasto kruche jest wyjątkowo delikatne i bardzo maślane, a soczyste śliwki zatopione w migdałowym kremie i otulone migdałową kruszonką to gwarancja dobrego smaku.
Składniki na ciasto: na 4 foremki o średnicy 12 cm
110 g mąki + na stolnicę
szczypta soli
100 g zimnego masła+ do foremek
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
100 g mielonych migdałów
80 g ksylitolu lub cukru
60 g masła
1 jajko
10-12 śliwek
Kruszonka:
1 łyżka masła
3 łyżki ksylitolu lub cukru
3 łyżki mielonych migdałów lub mąki
Wykonanie:
mąkę, cukier i sól wymieszać. Dodać masło i zmiksować kilkoma pulsami na kruszonkę. Wlać - w razie potrzeby - 2 łyżki lodowatej wody ( nie dolewałam) i wanilię, krótko zmiksować. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut
ciasto podzielić na 4 części rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, a następnie wylepić posmarowane masłem foremki. Włożyć do zamrażalnika
składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami na okruchy
piekarnik nagrzać do 200`C. Składniki na nadzienie: masło utrzeć z cukrem, jajkiem i migdałami. Tartaletki wypełnić masą, a następnie lekko wcisnąć śliwki rozcięciem do góry. Posypać kruszonką. Piec 20-25 minut na złoty kolor
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/10/tartaletki-ze-sliwkami-i-kremem.html