ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowo-pomarańczowe

Ciasto migdałowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

To jedno z tych ciast, które się szybko robi i jeszcze szybciej zjada :] Kruche ciasto w połączeniu z masą migdałowo- pomarańczową tworzy wspaniały smak. Ciasto jest delikatne, bardzo kruche i bardzo smaczne. Polecam .
Składniki:
500 g mąki
150 g cukru
250 g masła
2 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
Nadzienie:
250 g zmielonych migdałów
2 pomarańcze
150 g cukru
Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
Pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Do naczynia przesypać migdały, cukier, dodać skórkę i wyciśnięty, przecedzony sok z pomarańczy ( powinno być 3/4 szklanki). Wszystko wymieszać do połączenia składników.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blaszkę, nałożyć nadzienie i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec w 200*C około 40 minut.
Ciasto można dodatkowo polukrować.
50 g cukru pudru + 1 łyżeczka soku z pomarańczy
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/01/ciasto-migdaowo-pomaranczowe_6.html