Wykonanie
To jedno z tych ciast, które się szybko robi i jeszcze szybciej zjada :] Kruche ciasto w połączeniu z masą
migdałowo-
pomarańczową tworzy wspaniały smak. Ciasto jest delikatne, bardzo kruche i bardzo smaczne. Polecam .Składniki:500 g
mąki150 g
cukru250 g
masła2
jajkaszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cukru waniliowegoNadzienie:250 g zmielonych
migdałów2
pomarańcze150 g
cukruMasło z
mąką posiekać drobniutko, dodać
jajka,
cukier,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy i szczyptę
soli. Zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
Pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Do naczynia przesypać
migdały,
cukier, dodać skórkę i wyciśnięty, przecedzony sok z
pomarańczy ( powinno być 3/4 szklanki). Wszystko wymieszać do połączenia składników.Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blaszkę, nałożyć nadzienie i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec w 200*C około 40 minut.Ciasto można dodatkowo polukrować.50 g
cukru pudru + 1 łyżeczka soku z
pomarańczy