Wykonanie
Sama
słodycz na kruchym cieście z dodatkiem
migdałów. Pomysł narodził się w momencie, kiedy postanowiłam po raz kolejny podjąć wyzwanie "karmel" ! Godzina 1 w nocy i to natchnienie, że mi się uda, a jak nie
będę próbowała do skutku. Udało się ! Zrobiłam karmel a z niego sos dodając
śmietankę zalegającą w lodówce. Teraz tylko pytanie cóż z nim zrobić? ...I tak powstała
tarta karmelowa z
migdałami.
Składniki:Składniki:kruche ciasto:- 180g
mąki- 100g
masła- 1
jajko- pół lyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru- 1 łyżeczka
cukru waniliowegoSos karmelowy:- 1 szklanka
cukru- 3/4 szklanki
śmietanki 36%- 2 łyżki
masła-
migdałyPrzygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski wraz z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
cukry,
jajko i pokrojone na kawałki
masło. Rozcieramy całość widelcem lub łyżką a następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania plastycznej kuli. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać je
mąką, jednak pamiętamy, że ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt długo. Tak powstałą kulkę wkładamy do lodówki na 30 min. Schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykładamy nim silikonową formę (lub zwykłą wysmarowaną
masłem i wysypaną
bułką tartą). Pieczemy 20 min w 190 stopniach.
Cukier wysypujemy na patelnię o grubym dnie i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Absolutnie nie wolno nam mieszać
cukru, kiedy ten się rozpuszcza jedynie możemy potrząsać patelnią aby nie przywarł do brzegów. Kiedy całkowicie się rozpuści, zbrązowieje i zacznie bulgotać wlewamy
śmietankę,
masło i po chwili mieszamy całość drewnianą! łyżką. Na koniec dodajemy
migdały. na kruchy spód wylewamy nasz
sos karmelowy z
migdałami i tak przygotowana tarte wkładamy do lodówki na około 1h do stężenia karmelu. Jedynym mankamentem tarty jest fakt, że sos może się delikatnie rozlewać ze względu na swoja konsystencję, ale nie zmienia to faktu jego smakowitości.
Smacznego :)