ßßß Cookit - przepis na Wilgotne ciasto z morelami i ricottą

Wilgotne ciasto z morelami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów Chili & Tonka, Jeżeli chcecie znaleźć dobry przepis z przepięknymi zdjęciami, zapraszam do zaglądania tam. W oryginale ciasto jest z figami i brzoskwiniami, ale jak na złość fig nie było. Zastąpiłam je słodkimi morelami. Przyznam, że nie jest znawczynią wypieków i gdy je upiekłam i wyciągnęłam z formy byłam lekko rozczarowana. Ciasto wyglądało pięknie, a w środku jak zakalec. Jakże się myliłam :) Ciasto jest mocno wilgotne, ale do zakalca mu daleko. Przed podaniem proponuję poczekać do ostygnięcia, ja z łapczywości poparzyłam język. To jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Polecam
SKŁADNIKI:
3-4 brzoskwinie
około 5-6 moreli i kilka sztuk do dekoracji
1 cytryna
200 g ricotty
200 g gęstej śmietany
100 g migdałów
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220 g cukru
150 g masła + odrobinę do posmarowania foremki
2 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Morele i brzoskwinie umyć, przekroić na pół , wyciągnąć pestki następnie pokroić na mniejsze kawałki, ja pokroiłam na ósemki. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć z niej skórkę. W misce połączyć ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól cukier waniliowy, dodać skórkę z cytryny, zmielone na pył migdały oraz miękkie, pokrojone w kostkę masło. Składniki zagnieść palcami, tak aby powstała taka grubsza kruszonka. Jedną szklankę przygotowanej kruszonki odstawić do lodówki. Pozostałe wymieszać mikserem z jajkami i gęsta śmietaną. Połowę powstałej masy przełożyć do formy wyłożonej papierem do wypieków. Na to ułożyć połowę owoców, serek ricotta, pozostałą masę i owoce. Ostatnią warstwą jest kruszonka odstawiona do lodówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec 90 minut, tak aby kruszonka z wierzchu było mocno przyrumieniona. Przed wyciągnięciem z formy odczekać do przestygnięcia ciasta. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/08/28/wilgotne-ciasto-z-morelami-i-ricotta