Wykonanie
Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów
Chili & Tonka, Jeżeli chcecie znaleźć dobry przepis z przepięknymi zdjęciami, zapraszam do zaglądania tam. W oryginale ciasto jest z
figami i
brzoskwiniami, ale jak na złość fig nie było. Zastąpiłam je słodkimi
morelami. Przyznam, że nie jest znawczynią wypieków i gdy je upiekłam i wyciągnęłam z formy byłam lekko rozczarowana. Ciasto wyglądało pięknie, a w środku jak zakalec. Jakże się myliłam :) Ciasto jest mocno wilgotne, ale do zakalca mu daleko. Przed podaniem proponuję poczekać do ostygnięcia, ja z łapczywości poparzyłam
język. To jedno z lepszych ciast jakie
jadłam. Polecam
SKŁADNIKI:3-4
brzoskwinieokoło 5-6
moreli i kilka sztuk do dekoracji1
cytryna200 g
ricotty200 g gęstej
śmietany100 g
migdałów200 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia220 g
cukru150 g
masła + odrobinę do posmarowania foremki2
jaja1 łyżeczka
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
solicukier puder do posypania ciastaPRZYGOTOWANIE:
Morele i
brzoskwinie umyć, przekroić na pół , wyciągnąć pestki następnie pokroić na mniejsze kawałki, ja pokroiłam na ósemki.
Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć z niej skórkę. W misce połączyć ze sobą składniki suche:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól cukier waniliowy, dodać
skórkę z cytryny, zmielone na pył
migdały oraz miękkie, pokrojone w kostkę
masło. Składniki zagnieść palcami, tak aby powstała taka grubsza kruszonka. Jedną szklankę przygotowanej kruszonki odstawić do lodówki. Pozostałe wymieszać mikserem z
jajkami i gęsta
śmietaną. Połowę powstałej masy przełożyć do formy wyłożonej papierem do wypieków. Na to ułożyć połowę
owoców,
serek ricotta, pozostałą masę i
owoce. Ostatnią warstwą jest kruszonka odstawiona do lodówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec 90 minut, tak aby kruszonka z wierzchu było mocno przyrumieniona. Przed wyciągnięciem z formy odczekać do przestygnięcia ciasta. Podawać posypane
cukrem pudrem. Smacznego:)