Ciasta z serami są mega smaczne :-) Dziś pokażę Wam ciasto, które w sumie mi nie wyszło pod względem wizualnym, ale jak najbardziej było pyszne. Mój błąd polegał na tym, iż użyłam serka ricotta o konsystencji serka homogenizowanego i nie za cienko rozwałkowałam ciasto. Ale nawet mimo tych błędów placek znikał i nikt nie narzekał ;-)Na ciasto - tortownica 26 cm:400 g mąki1 łyżka proszku do pieczenia2 jaja150 g cukru200 g masła rozpuszczonegoszczypta soliskórka otarta z cytrynyNa nadzienie:500 g ricotty1 kieliszek rumu1 jajo100 g cukrucukier puder do posypaniaMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i skórkę cytrynową - dodajemy do mąki i zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na dwa placki - jeden większy i jeden mniejszy. Dużym plackiem wykładamy formę. Ricottę mieszamy z cukrem, rumem i jajem - wykładamy na ciasto w formie. Na wierzchu układamy mniejszy placek i zaklejamy brzegi ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.SMACZNEGO :-)