ßßß Cookit - przepis na Szarlotka bez jabłek

Szarlotka bez jabłek

nazwa

Wykonanie

Pewnie sądzicie, że jestem szalona żeby pisać takie herezje. Szarlotka MUSI być z jabłkami!
To ciasto oczywiście obok szarlotki nawet nie leżało, ale okazuje się, że jego nadzienie jest naprawdę "szarlotkowe" w smaku. Śmieszna sprawa, bo można niejednego nabrać i chichotać gdy on będzie dopytywał jakich jabłek użyłaś. Ha ha!
Dodatkowy plus tego placka? Mniej roboty niż z szarlotką i mniejszy koszt.
Wyszło mało fotogeniczne, ale to taki cudaczny wypiek, że musiałam Wam go pokazać :)
Placek cytrynowy jak szarlotka
Przepis (zmodyfikowany) ze starej książeczki "Włoskie potrawy na polskim stole"
Składniki:
Na ciasto:
200g mąki
100g masła
łyżka cukru
pół szklanki wody
Na nadzienie:
75g masła
2 cytryny
200g cukru pudru
2 jaja
Ze składników ciasta zagniatamy (kto by zgadł?) ciasto. Ma być gładkie i lekko klejące. Wykładamy nim okrągłą tortownicę w wyjmowanym dnem.
Masło na nadzienie rozpuszczamy i schładzamy.
Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy roztopione masło i sok wyciśnięty z obu cytryn.
Gdy nadzienie jest porządnie utarte wylewamy je na spód z ciasta.
Pieczemy całość w 200 stopniach przez ok 35 minut.
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/08/szarlotka-bez-jabek.html