ßßß Cookit - przepis na Mazurek z marcepanem, migdałami i żurawiną

Mazurek z marcepanem, migdałami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

To mój pierwszy mazurek na blogu choć nie pierwszy wypiek o podobnych smakach. To właściwie krucha tarta z marcepanem i nadzieniem migdałowym, podobna do klasycznej tarty z migdałową masą - bakwell tart
Ten mazurek to bardzo moje smaki, bo lubię i marcepan i migdały a w otoczce kruchego ciasta i z dodatkiem żurawiny stanowi naprawdę bardzo pyszne ciasto i nie ograniczałabym go jedynie do wielkanocnych świąt. To wyśmienita całoroczna tarta.
ciasto kruche:
180 g mąki
100 g zimnego masła
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli
masa:
250 g marcepanu, startego na tarce
200 g mielonych migdałów
200 g masła, rozpuszczonego
2 jajka
150 g cukru
100 g mąki
150 g suszonej lub kandyzowanej żurawiny
kilka łyżek płatków migdałowych
cukier puder do posypania
Przygotowujemy ciasto kruche. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy, aż ciasto zbije się w kulę (można tą czynność wykonać ręcznie na blacie). Ciasto wkładamy do foremki (u mnie o wymiarach 22 na 24 cm) i dokładnie wylepiamy dno i ścianki foremki na wysokość ok 4 cm. Foremkę z ciastem wkładamy na 15 minut do zamrażalnika lub na dłuższą chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C i pieczemy w nim spód ciasta przez ok 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Rozpuszczone masło, mielone migdały, jajka, cukier, mąkę i żurawinę umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy starty marcepan i wylewamy na niego migdałową masę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy (w 180 st C) ok 45 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Na podstawie przepisu z bloga Olgi Smile
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/04/mazurek-z-marcepanem-migdaami-i-zurawina.html