ßßß Cookit - przepis na Tarta Tatin

Tarta Tatin

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
masło 0,5 kostek
jajko 1 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowych
woda zimna 2 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
jabłka 5 sztuk
cukier 120 gramów
masło 80 gramów
Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać z solą i masłem, dodać jajko, cukier puder i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinać w folię i na 2h wstawić do lodówki.
Oczyszczone jabłka przekroić na 4 części, wyciąć gniazda nasienne. następnie ułożyć koliście ćwiartkami jabłek w okrągłej formie nasmarowanej masłem i posypanej 60g cukru. Resztą cukru posypać jabłka i obłożyć je kawałeczkami masła.
Ciasto z lodówki rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm. Plackiem przykryć jabłka i przycisnąć mocno ciasto do owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piec przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć formę talerzem i szybkim ruchem odwrócić do góry dnem. W ten sposób zapieczone jabłka znajdą się na wierzchu. Od razu podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4854/Tarta-Tatin