Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
masło 0,5 kostek
jajko 1 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowych
woda zimna 2 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
jabłka 5 sztuk
cukier 120 gramów
masło 80 gramówWykonanie:Przesianą
mąkę posiekać z
solą i
masłem, dodać
jajko,
cukier puder i
wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinać w folię i na 2h wstawić do lodówki.Oczyszczone
jabłka przekroić na 4 części, wyciąć gniazda nasienne. następnie ułożyć koliście ćwiartkami
jabłek w okrągłej formie nasmarowanej
masłem i posypanej 60g
cukru. Resztą
cukru posypać
jabłka i obłożyć je kawałeczkami
masła.Ciasto z lodówki rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm. Plackiem przykryć
jabłka i przycisnąć mocno ciasto do
owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piec przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć formę talerzem i szybkim ruchem odwrócić do góry dnem. W ten sposób zapieczone
jabłka znajdą się na wierzchu. Od razu podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: