Wykonanie
Niedługo będziemy robić pierogi z
kapustą i
grzybami na Wigilię, ale
póki co zrobiłam ostatnio z
jabłkiem, po raz pierwszy i muszę przyznać, że bardzo mi smakowały :-)Trudno mi podać dokładnie składniki na ciasto pierogowe, bo zawsze robię je na "oko", więc podałam je w przybliżeniu. Chodzi bowiem o to, by ciasto było elastyczne i nie zbyt twarde, gdyż wtedy pierogi nie będą nam się chciały sklejać. Dlatego też dodaję odrobinę
oleju do ciasta.Składniki: na ciasto:ok. 1/2 kg
mąkiok. 1 szkl. ciepłej
wody1
jajko2 łyzki
olejuszczypta
solinadzienie:1 duże
jabłko4 łyżki
cukrumasło do polaniaWykonanie:Z podanych składników na ciasto zarobić jednolite i gładkie ciasto pierogowe. Następnie cienko je rozwałkować.
Jabłko umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wykrawać z ciasta za pomocą szklanki kółka. Na każde kółko układać po kawałku
jabłka obtoczonego wcześniej w cukrze i zlepiać pierogi.Następnie wrzucić pierogi na osolony wrzątek i gotować kilka minut. Po ugotowaniu wybrać z garnka łyżką cedzakową na talerz i polać roztopionym
masłem. Można również posypać je
cukrem.Smacznego :-)