Wykonanie
Długo się zabierałam do tej tarty i w końcu ją zrobiłam. Trochę się bałam jak mi wyjdzie to jej przewrócenie po upieczeniu, ale na szczęście się udało ;)Lista zakupów na tartę o średnicy 27 cm:5
jabłekkruche ciasto:20 dag
mąki1
jajko10 dag
masłaszczypta
soliłyżka zimnej
wodykarmel:4 łyżki
masła6 łyżek
cukruZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schować na godzinę do lodówki.W rondelku rozpuścić
masło, dodać
cukier. Gotować, cały czas mieszać, aż
cukier się rozpuści, a całość nabierze złotobrązowego koloru.Obrać
jabłka i pokroić w ósemki.Wyjąć ciasto i rozwałkować na placek ciut większy niż forma do tarty.Na formę od tarty wylać karmel. Ułożyć ciasno cząstki
owoców. Przykryć
ciastem. Brzegi wpychać do formy! (Czego ja oczywiście nie zrobiłam).Piec 30 min. w 200 st.Wyjąć, lekko ostudzić. Wziąć większy talerz, przykryć formę do tarty i szybko odwrócić.Podałam z
lodami waniliowymi, można również z kleksem
śmietany.Smacznego życzy
oliwek :)