ßßß Cookit - przepis na Tarta Tatin- moja pierwsza, ale na pewno nie ostatnia

Tarta Tatin- moja pierwsza, ale na pewno nie ostatnia

nazwa

Wykonanie

Długo się zabierałam do tej tarty i w końcu ją zrobiłam. Trochę się bałam jak mi wyjdzie to jej przewrócenie po upieczeniu, ale na szczęście się udało ;)
Lista zakupów na tartę o średnicy 27 cm:
5 jabłek
kruche ciasto:
20 dag mąki
1 jajko
10 dag masła
szczypta soli
łyżka zimnej wody
karmel:
4 łyżki masła
6 łyżek cukru
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schować na godzinę do lodówki.
W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier. Gotować, cały czas mieszać, aż cukier się rozpuści, a całość nabierze złotobrązowego koloru.
Obrać jabłka i pokroić w ósemki.
Wyjąć ciasto i rozwałkować na placek ciut większy niż forma do tarty.
Na formę od tarty wylać karmel. Ułożyć ciasno cząstki owoców. Przykryć ciastem. Brzegi wpychać do formy! (Czego ja oczywiście nie zrobiłam).
Piec 30 min. w 200 st.
Wyjąć, lekko ostudzić. Wziąć większy talerz, przykryć formę do tarty i szybko odwrócić.
Podałam z lodami waniliowymi, można również z kleksem śmietany.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2012/06/Tarta-Tatin-moja-pierwsza-ale-na-pewno-nie.html