ßßß Cookit - przepis na Ptysiowe obwarzanki

Ptysiowe obwarzanki

nazwa

Wykonanie

Kiedy podawałam przepis mojej Babci Jańci na gniazdka, pisałam, że nie był to oryginał przepisu. Dzisiaj pokazuję ten przepis dokładnie tak, jak zapisała go moja Babcia. Ptysie w wersji obwarzankowej, z migdałową posypką. Idealne do popołudniowej kawy. Zapewniam.
Składniki:
120 g masła
250 ml wody
szczypta soli
250 g mąki
6 jaj
100 g cukru drobnego
50 g migdałów (dałam płatki)
jajko
20 g mąki do podsypywania
Wykonanie:
Wodę gotujemy ze szczyptą soli i masłem. Do gotującej się wody wsypujemy na raz mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i zrobi się lśniące. Odstawić do ostygnięcia. Papier do pieczenia pociąć w kwadraty o boku ok. 10 cm. Każdy kwadrat posmarować olejem. Przełożyć do szorstkiej miski i dodawać po jednym jajku dokładnie ucierając. Wyłożyć ciasto na stolnicę. Odrywać po kawałku i formować wałeczki, a z nich obwarzanki. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec przez około 20 minut w 190 stopni. Upieczone posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem wymieszanym z posiekanymi migdałami. Wstawić do piekarnika na 150 stopni na około 5 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/03/Ptysiowe-obwarzanki.html