Wykonanie
Długo się zbierałam do upieczenia tej słynnej bakewell tart, na którą przepis można znaleźć w niemalże każdej angielskiej książce kucharskiej. W końcu upiekłam i wiem, że
będę szukała różnych wariacji na jej temat, bo
tarta okazało się być pyszna, choć na pewno nie tak szybka do zrobienia jak muffiny;) Kruchy,
maślany spód z pyszną
migdałową "masą" na wierzchu, a to wszystko przeplecione
malinowym dżemem . Pycha. Do ciasta dobrała się nawet moja "nieciastowa" córka. Polecam.
125 g
mąki90 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę2 łyżeczki drobnego
cukru2 łyżki zimnej
wodyNadzienie:90 g
masła80 g drobnego
cukru2
jajka, roztrzepane3 krople naturalnego ekstraktu z
migdałów70 g mielonych
migdałów40 g
mąki ze środkiem spulchniającym, przesianej160 g
dżemu malinowegocukier puder do posypaniaPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy foremkę do tart o średnicy 20 cm. Przesianą
mąkę umieszczamy w misce, dodajemy
masło i łączymy składniki za pomocą palców aż powstanie drobna kruszonka. Mieszamy z
cukrem. Robimy zagłębienie i dodajemy prawie całą
wodę. mieszamy za pomocą noża aż do połączenia składników. Gdy ciasto będzie za suche dodajemy resztę
wody. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby pokryło dno i boki foremki. Foremkę wykładamy
ciastem i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i posypujemy suchym
ryżem lub
fasolką. Pieczemy przez 10 minut, usuwamy papier i
ryż a ciasto dopiekamy w piekarniku jeszcze 7 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Masło ubijamy z
cukrem w małej misce do białości. Dodajemy stopniowo po
jajku, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z
migdałów. Przenosimy do większej miski i mieszamy z mielonymi
migdałami i
mąką za pomocą łyżki. Upieczone ciasto smarujemy
dżemem a na
dżem wykładamy
migdałową miksturę wygładzając wierzch. Pieczemy przez 35 minut. Posypujemy
cukrem pudrem.Przepis z książki "Sweet and savoury bites"
Jane Price.