Wykonanie
Prawdziwy brytyjski klasyk, tartę Bakewell najlepiej podawać lekko ciepłą z duża ilością lekko ubitej
śmietany.Składniki :ciasto :250 g
mąki90 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę2 łyżeczki drobnego
cukru2 łyżki zimnej
wody50g
płatków migdałowychnadzienie :90 g
masła80 g drobnego
cukru2
jajka, roztrzepane3 krople naturalnego ekstraktu z
migdałów70 g mielonych
migdałów40 g
mąki160 g
dżemu malinowegoPiekarnik nastawiamy na 180C. Lekko natłuszczamy foremkę do tart o średnicy 20 cm. Przesianą
mąkę umieszczamy w misce, dodajemy
masło i łączymy składniki za pomocą palców aż powstanie drobna kruszonka. Mieszamy z
cukrem. Robimy zagłębienie i dodajemy prawie całą
wodę. mieszamy za pomocą noża aż do połączenia składników. Gdy ciasto będzie za suche dodajemy resztę
wody. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby pokryło dno i boki foremki.Foremkę wykładamy
ciastem i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i posypujemy suchym
ryżem lub
fasolką. Pieczemy przez 10 minut, usuwamy papier i
ryż a ciasto dopiekamy w piekarniku jeszcze 7 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Masło ubijamy z
cukrem w małej misce do białości. Dodajemy stopniowo po
jajku, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z
migdałów. Przenosimy do większej miski i mieszamy z mielonymi
migdałami i
mąką za pomocą łyżki. Upieczone ciasto smarujemy
dżemem a na
dżem wykładamy
migdałową miksturę wygładzając wierzch. Posypujemy
płatkami migdałów. Pieczemy przez 35 minut.