Wykonanie
Victoria sandwich
cake to chyba najprostsze ciasto przekładane jakie znam. Nie jest jakieś wyszukane ale ostatnio sprawdziło się z okazji pewnej małej uroczystości i "robiło" za tort.
Bitą śmietanę w połączeniu z
dżemem malinowym uwielbiam. Idealne, gdy nie dysponujemy czasem a musimy
mieć jakieś ciasto "z masą". Przepis pochodzi z książki "Coffee morning cakes" wydawnictwa Parragon Books.
175 g
masła175 g drobnego
cukru3
jajka, roztrzepane175 g
mąki ze środkiem spulchniającym3 łyżki
dżemu malinowego1 kubek słodkiej
śmietany(double cream)
cukier puder do posypaniaNastawiamy piekarnik na 180 st C. Smarujemy dwie 18 cm okrągłe foremki i wykładamy je papierem do pieczenia(użyłam jednej 20 cm i ciasto przecięłam na pół).
Masło i
cukier ucieramy razem do białości. Stopniowo dodajemy po jednym
jajku dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Przesianą
mąke i
sól dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.Przekładamy ciasto do obu foremek(lub do jednej) i pieczemy 25-30 minut(najlepiej sprawdzić patyczkiem, zwłaszcza gdy pieczemy w jednej, czas pieczenia nieco się wydłuży).Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ok minuty. Oddzielamy nożem ciasto od
boków foremki , wyjmujemy na czystą ściereczkę i usuwamy papier. Gdy wystygnie smarujemy jedno ciasto
dżemem i nakładamy na to
bitą śmietanę, przykrywamy drugim
ciastem(lub drugą połówkę). Posypujemy
cukrem pudrem.