Wykonanie
To podobno najprostsze ciasto kruche świata – tzw 3-2-1, czyli 3 części
mąki, 2 części tłuszczu i 1 część
cukru plus 1
jajko. To proporcje podstawowe.
Ciasteczka wychodzą bardzo smaczne, kruche, ale niezbyt łamliwe. Oczywiście zawsze robię większą (potrójną porcję), bo wprawdzie trochę zabawy z nimi jest, ale są niebiańsko pyszne i zanim się zdążysz rozsmakować, szybko znikają.
3 cz = 900g
mąki,2 cz = 600g
masła,1cz = 300g
cukru pudru,1cz = 3
jajka lub 6-8 łyżki
śmietany.Wszystkie składniki dokładnie przesiekaj. Szybko zagnieć i uformuj kulę. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut (albo na 10 do zamrażalnika). Wałkuj na placki grubości ok. 4-5 mm. Tę część ciasta, z którą akurat nie pracujesz, trzymaj cały czas w lodówce! Szklanką wycinaj kółka. W połowie kółek wytnij dziurki kieliszkiem.Piecz w 200 stopniach ok. 10 minut (czas pieczenia zależy od grubości
ciastek, rodzaju piekarnika i (sic!) koloru blachy, na której
ciastka leżą - na czarnej pieką się szybciej, ale łatwiej przypalają! Uwaga! Lepiej piec osobno
ciastka dziurawe, bo pieką się szybciej niż te bez dziury. Co potem? Smaruj
ciastka pełne
konfiturą z
czarnej porzeczki lub
wiśniową i przykrywaj
ciastkami z dziurką. Można je udekorować
czekoladą, pudrem, grubym
cukrem.