ßßß Cookit - przepis na Karpatka w wersji z bitą śmietaną.

Karpatka w wersji z bitą śmietaną.

nazwa

Wykonanie

Pewnie każdy z Was pamięta z dzieciństwa karpatkę tradycyjną ...z kremem maślano-budyniowym. Naszą dla odmiany zrobiliśmy z bitą śmietaną i wyszła równie pyszna. Ciasto parzone prezentowaliśmy już u Nas na blogu w przepisach na eklerki i ptysie.
Składniki:
200 g mąki tortowej
100 g masła
250 ml wody
5 jajek
600 ml śmietany 36 %
4 łyżki cukru pudru
Masło z wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Po upieczeniu pierwszego płatu ciasta przekładamy go na drugą stronę do wystudzenia. W ten sam sposób pieczemy drugi. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Zimne płaty ciasta przekładamy ubitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/11/karpatka-w-wersji-z-bita-smietana.html