Wykonanie
Pewnie każdy z Was pamięta z dzieciństwa karpatkę tradycyjną ...z kremem
maślano-budyniowym. Naszą dla odmiany zrobiliśmy z
bitą śmietaną i wyszła równie pyszna. Ciasto parzone prezentowaliśmy już u Nas na blogu w przepisach na eklerki i ptysie.Składniki:200 g
mąki tortowej100 g
masła250 ml
wody5
jajek600 ml
śmietany 36 %4 łyżki
cukru pudruMasło z
wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy
mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane
jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Po upieczeniu pierwszego płatu ciasta przekładamy go na drugą stronę do wystudzenia. W ten sam sposób pieczemy drugi.
Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno dodając pod koniec ubijania
cukier puder. Zimne płaty ciasta przekładamy ubitą
śmietaną i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!