Wykonanie
Małe, pyszne, chrupiące i szybko z talerza znikające takie właśnie są
barwne kruche
ciasteczka. Przepis znalazłam w książce „Pieczenie jest łatwe” Reader’s Digest. Troszkę go przerobiłam ;)Ciasto:400 g
mąki200 g
masła100 g
cukru pudru1
jajkoszczypta
soliDo przystrojenia:1
jajko2 łyżeczki
śmietanycukierkowa posypkaPrzesiać
mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać
jajko,
cukier puder i
sól. Zagnieść zaczynając od środka, żeby powstało gładkie ciasto. Zawinąć w folię. Wstawić na 30 min do lodówki. Na oprószonej
mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5 cm. Wycinać foremką
ciasteczka. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować każde
jajkiem wymieszanym ze
śmietaną i posypać
cukierkową posypką. Piec w 180ºC ok. 10-15 min.Tak wyglądały przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)