ßßß Cookit - przepis na Muszle ze szpinakiem

Muszle ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 opakowanie makaronu Conchiglioni (duże muszle)
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
1 szklanka startego żółtego sera
1 kulka mozarelli
1 szklanka mleka (lub napoju roślinnego, np. owsianego Alpro)
1 cebula
2 ząbki czosnku (minimum ;)
2 łyżki mąki (płaskie)
25g masła
1 łyżka oleju
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu, wystudź
cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju, dodaj szpinak
gotuj, aż szpinak odtaje i większość płynu wyparuje, dodaj czosnek, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą w małym garnuszku/na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie i smaż na średnim ogniu ok 1-2 minut
dodaj ok 1/3 mleka, wymieszaj, żeby nie było grudek, jak masa zgęstnieje dodaj kolejną porcję mleka, wymieszaj – powtarzaj, aż skończy Ci się mleko
gdy masa zacznie gęstnieć (konsystencja śmietany) dodaj starty żółty ser, dopraw gałką, solą i pieprzem
do każdej muszli nałóż ok 1 łyżeczki szpinaku
ułóż nadziane muszle w naczyniu do zapiekania, zalej masą serową, ułóż na wierzchu kawałeczki mozarelli
piecz ok 10-15 minut w temperaturze ok 190 C, aż ser się rozpuści i zacznie rumienić
Smacznego! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/06/04/muszle-ze-szpinakiem