Wykonanie
Składniki:1 opakowanie
makaronu Conchiglioni (duże muszle)1 opakowanie
mrożonego szpinaku (450g)1 szklanka startego
żółtego sera1 kulka
mozarelli1 szklanka
mleka (lub
napoju roślinnego, np. owsianego Alpro)1
cebula2 ząbki
czosnku (minimum ;)2 łyżki
mąki (płaskie)25g
masła1 łyżka
olejugałka muszkatołowasólpieprzugotuj
makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu, wystudź
cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na
oleju, dodaj
szpinakgotuj, aż
szpinak odtaje i większość płynu wyparuje, dodaj
czosnek, dopraw
gałką muszkatołową,
pieprzem i
solą w małym garnuszku/na patelni rozpuść
masło, dodaj
mąkę, wymieszaj dokładnie i smaż na średnim ogniu ok 1-2 minutdodaj ok 1/3
mleka, wymieszaj, żeby nie było grudek, jak masa zgęstnieje dodaj kolejną porcję
mleka, wymieszaj – powtarzaj, aż skończy Ci się
mlekogdy masa zacznie gęstnieć (konsystencja
śmietany) dodaj starty
żółty ser, dopraw gałką,
solą i
pieprzemdo każdej muszli nałóż ok 1 łyżeczki
szpinakuułóż nadziane muszle w naczyniu do zapiekania, zalej masą
serową, ułóż na wierzchu kawałeczki
mozarellipiecz ok 10-15 minut w temperaturze ok 190 C, aż
ser się rozpuści i zacznie rumienićSmacznego! :)