Wykonanie
Lasagne
szpinakowe to bardzo smaczna i prosta potrawa, zapewne dobrze znana wegetarianom, ale to także ciekawe i zdrowe danie dla mięsożerców.Farsz
szpinakowy:paczka
mrożonego szpinaku - rozmrozić, najlepiej przez noc1 duża
cebula, pokrojona w drobną kostkę2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskępół paczki
fety (opcjonalnie, nadaje specyficznego kwaskowego smaku)
Sos pomidorowy:1
cebula starta na tarce2-3 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę1 puszka krojonych
pomidorów250 ml
bulionu warzywnego z kostki
bazylia,
oreganosól,
pieprzSos beszamelowy:3 łyzki
masła3 łyżki
mąki200 ml
mlekagałka muszkatołowasól,
pieprzPozostałe:kilka płatów
makaronu do lasgne
żółty serodrobina
oleju do wysmarowania naczyniaPrzygotowanie farszu
szpinakowego:Na patelni przesmażyć
cebule i
czosnek, gdy
cebula się zeszklić dodać
szpinak, smażyć przez około 10min.Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę
fetę, jeśli się na nią decydujemy.
Przygotowanie
sosu pomidorowego:Na patelni przesmażyć startą na tarce
cebulę z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, gdy sie zrumieni dodać
pomidory z puszki, gdy się zagotują dodać
bazylię i
oregano. Stopniowo dodawać
bulionu, sos powinien być dość żadki, ale nie wodnisty.
Przygotowanie
sosu beszamelowego:W małym rondelku, na małym gazie, roztopić
masło, stopniowo dodawać
mąkę, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się krupki. Mieszać, aż powstanie jednolita masa, nastepnie stopniowo dodawać
mleko, nieustannie mieszając. Dodać
gałke muszkatołową,
sól i
pieprz. Zestawić z ognia.Przygotowanie lasagne:Prostokątne naczynie żąroodporne posmarować tłuszczem, na dno wlać troche
sosu beszamelowego. Ułozyc pierwszą warstwę
makaronu, polać ja
sosem beszamelowym, nastepnie ułożyć warstwę
szpinaku, warstwę
sosu pomidorowego i położyć następną warstwę
makaronu. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników (mnie zazwyczaj wychodzą dwie warstwy. Na ostatniej warstwie
szpinaku i
sosu pomidorowego położyc
makaron, posmarować go
sosem beszamelowym. Wierzch można posypać
zółtym serem,
ziołami i
paryką.
Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 30 minut.
Smacznego