Witam! Dzisiaj trochę się spieszę, dlatego wstawiam sam przepis. Parę osób prosiło mnie o wstawienie lasagne lub cannelloni właśnie z farszem szpinakowym. Padło na lasagne, która wyszła przepyszna :)Składniki:opakowanie makaronu lasagne1 kg mrożonego szpinaku3 duże ząbki czosnku1 duża cebula250 g sera ricottaSól, pieprz300 g startego żółtego sera2 łyżki masłaSos beszamelowy:70 g masła3 łyżki mąki400 ml mlekagałka muszkatołowa, sól, pieprzSzpinak przekładamy na patelnie i stawiamy na gaz. Na drugiej patelni podsmażamy na łyżce masła pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy szpinak się rozmrozi, a woda wyparuje dodajemy łyżkę masła, cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwile wszystko podsmażamy i ściągamy z gazu do przestudzenia. W między czasie robimy beszamel. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego po łyżce mąki i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy mleko i co jakiś czas mieszamy, aż do zagęszczenia sosu. Przyprawiamy dużą ilością gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.Przestudzony szpinak mieszamy z 250 g sera ricotta. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem (dodałam też trochę gałki muszkatołowej).Naczynie żaroodporne smarujemy beszamelem. I kolejno układamy: makaron – szpinak- starty ser żółty – makaron – beszamel- szpinak- ser… i tak do wykończenia składników.Lasagne zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.Kroimy po ok. 10 minutach od wyciągnięcia z piekarnika.Smacznego!