Wykonanie
Całkiem niedawno odkryłam
szpinak i to przez zupełny przypadek. poszłam do sklepu po
brokuła, niestety, świeżych nie było, sięgnęłam więc po mrożone, tak przynajmniej mi się wydawało, bo te
mrożone brokuły w domu okazały się
szpinakiem.
Szpinak przeleżał jakiś czas w zamrażarce (bo przez całe życie myślałam, że
szpinak jest beeeeeeeeeee),
potem stwierdziłam, że trzeba by do czegoś go wykorzystać i w ten właśnie sposób powstała ta potrawapotrzebne składniki:10-12 naleśników (przepis TUTAJ ),2 łyżki klarowanego
masła,2 łyżki
śmietany,opakowanie
mrożonego szpinaku,kostka
sera feta,100 g tartej
mozarelli,4-5 ząbków
czosnku,50 g
sera żółtego do posypania na beszamel:2 łyżki
masła,2,5 łyżki
mąki,1,5 szklanki
mleka,100g startego
żółtego sera,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.Na stopione
masło wrzucamy
szpinak, podgrzewamy do momentu aż rozmarznie, następnie dodajemy
śmietanę,
sery (
fetę i
mozarellę) i
czosnek, mieszamy aż do roztopienia
sera.Na naleśniku rozsmarowujemy masę
szpinakowo-
serową, zwijamy jak krokiety, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.W rondelku topimy
masło, dodajemy
mąkę, robimy jasną zasmażkę. Następnie dolewamy
mleka i cały czas mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje (nie wolni go zagotować!!), następnie zdejmujemy z palnika, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, dodajemy
ser i mieszamy do rozpuszczenia
sera.Powstałą masą polewamy naleśniki, posypujemy
żółtym serem i zapiekamy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*