ßßß Cookit - przepis na o tym jak się zaprzyjaźniłam ze szpinakiem czyli naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem

o tym jak się zaprzyjaźniłam ze szpinakiem czyli naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Całkiem niedawno odkryłam szpinak i to przez zupełny przypadek. poszłam do sklepu po brokuła, niestety, świeżych nie było, sięgnęłam więc po mrożone, tak przynajmniej mi się wydawało, bo te mrożone brokuły w domu okazały się szpinakiem. Szpinak przeleżał jakiś czas w zamrażarce (bo przez całe życie myślałam, że szpinak jest beeeeeeeeeee), potem stwierdziłam, że trzeba by do czegoś go wykorzystać i w ten właśnie sposób powstała ta potrawa
potrzebne składniki:
10-12 naleśników (przepis TUTAJ ),
2 łyżki klarowanego masła,
2 łyżki śmietany,
opakowanie mrożonego szpinaku,
kostka sera feta,
100 g tartej mozarelli,
4-5 ząbków czosnku,
50 g sera żółtego do posypania na beszamel:
2 łyżki masła,
2,5 łyżki mąki,
1,5 szklanki mleka,
100g startego żółtego sera,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Na stopione masło wrzucamy szpinak, podgrzewamy do momentu aż rozmarznie, następnie dodajemy śmietanę, sery (fetę i mozarellę) i czosnek, mieszamy aż do roztopienia sera.
Na naleśniku rozsmarowujemy masę szpinakowo-serową, zwijamy jak krokiety, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
W rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, robimy jasną zasmażkę. Następnie dolewamy mleka i cały czas mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje (nie wolni go zagotować!!), następnie zdejmujemy z palnika, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy ser i mieszamy do rozpuszczenia sera.
Powstałą masą polewamy naleśniki, posypujemy żółtym serem i zapiekamy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2012/03/o-tym-jak-sie-zaprzyjazniam-ze.html