Wykonanie
Gdy znudzi nam się spaghetti z
sosem bolońskim i lasagne, możemy sos użyć do canneloni.SKŁADNIKI:
sos boloński:1/2 kg
mięsa mielonego (np.
szynki wieprzowej)1/2
cebuli2 ząbki
czosnkukoncentrat pomidorowysól,
pieprz,
tymianeksos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1/2 l
mlekasól,
pieprz, gałka muszkatałowa20 dag tartego
sera żółtego (
mozarella)
makaron canneloni
masło,
olejPrzygotować
sos boloński:
Cebulę i
czosnek posiekać, zeszklić na
oleju, dodać
mięso i obsmażyć. Dodać koncentrat i
przyprawy, podlać
wodą, zagotować.Przygotować
sos beszamelowy: Z
masła i
mąki przygotować zasmażkę, stopniowo dodać zimne
mleko i mieszając zagotować, doprawić, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając.Żaroodporne naczynie wysmarować
masłem, ułożyć obok siebie rurki canneloni napełnione
sosem bolońskim, polać beszamelem i posypać
serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C. Zapiekać ok. 30 minut.