ßßß Cookit - przepis na Szybka zupa pomidorowa z kulkami z kurczaka / Express tomato soup with chicken meatballs

Szybka zupa pomidorowa z kulkami z kurczaka / Express tomato soup with chicken meatballs

nazwa

Wykonanie

Przepis ten pojawił się w mojej głowie parę miesięcy temu podczas zakupów – nie miałam pomysłu co zrobić na obiad, a że byłam w alejce z produktami pomidorowymi.. ;)
This recipe appeared in my mind a few months ago while shopping – I had no idea what to make for dinner and at the same time walking through shelves with tomato products .. ;)

Od tamtej pory jest to moja absolutnie ulubiona zupa pomidorowa – z kulkami czy bez, za to koniecznie z ciągnącym się serem i czosnkową grzanką – jest ona moim pomidorowym ideałem :)
Składniki:
1l soku pomidorowego
2 puszki pomidorów
360g koncentratu pomidorowego
1-1,5 szklanki wody
pieprz czarny mielony
sól
ostra papryka/chilli pieprz Cayenne
tymianek
oregano
bazylia
czosnek granulowany
2 piersi z kurczaka (2 pojedyncze lub 1 podwójna)
100g sera żółtego
0,5 średniej cebuli
ser żółty (do posypania)
listki świeżej bazylii (do ozdoby)
grzanki (opcjonalnie)
Do garnka wlej sok pomidorowy, dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i wodę – wymieszaj, postaw na średnim ogniu.
Dodaj przyprawytymianku, oregano, bazylii i czosnku conajmniej po płaskiej łyżeczce, pozostałych do smaku (w każdej chwili możesz doprawić – najlepiej po ugotowaniu kulek z kurczaka).
Ser i cebulę wrzuć do robota kuchennego i rozdrobnij, następnie dodaj piersi z kurczaka i zmiksuj aż będą „grudkowatą ciapą”, z której będzie się dało lepić kulki.
Do gotującej się zupy wrzucaj kulki (im mniejsze, tym szybciej będą gotowe).
Po ok. 5 minutach wyłów jedną kulkę, przetnij na pół i sprawdź, czy nie jest surowa w środku. Jak będzie ugotowana – spróbuj, czy zupy nie trzeba doprawić, jak tak, to dopraw, jak nie – można nakładać :)
Do miseczki nalej zupę wraz z kulkami, posyp startym serem, udekoruj listkami bazylii. Możesz podać z grzankami (opcjonalnie).
Smacznego! :)
* po ponad dwóch latach od publikacji tego przepisu nadal uważam, że jest to najlepsza zupa pomidorowa, jaką w życu jadłam (z wyjątkiem „stołówkowych”, na koncentracie – ich nic nie przebije, bo wiążą się z nimi miłe wspomnienia z dzieciństwa)

Since then it is my absolute favorite tomato soup – with meatballs or without them, but most definitely with melted cheese and garlic bread – it is my tomato perfection :)
Ingredients:
1l of tomato juice
2 cans of tomatoes (whole)
360g of tomato paste
1-1 , 5 glases of water
black pepper
salt
hot peppers / chilli / Cayenne pepper
dried thyme
dried oregano
dried basil
granulated garlic
2 chicken breasts (1 double, or 2 single ones)
100g of cheese
0 , 5 of medium onion
more cheese (to sprinkle on top)
fresh basil for decoration
bread / toasts (optional)
pour tomato juice into a pot, add canned tomatoes, tomato paste and water – stir well, put on the stove
add spices and herbs – thyme, oregano, basil and garlic – at least flat teaspoon, and rest to taste (you can add more at any time – preferably after cooking meatballs)
cheese and onion put into a food processor and cut finely, add chicken breasts and blend until it turns into lumpy mass, that is perfect to make balls
to cooking soup put meaty balls (if you want them to cook fast, make them small)
after about 5 minutes take out one of the balls, cut in half and check if it’s cooked through. If it’ cooked – check if the soup doesn’t need more seasoning, if so – add more spices and serve :)
pour soup with meatballs into a bowl, sprinkle with grated cheese, decorate with basil leaves. You can serve it with bread/toasts.
Bon appetit! :)
*it’s been two years since I posted this recipe and I still think this is the best tomato soup that I had a chance to eat (the only exception is „lunchroom tomato soup” – nothing can win with it, as it brings so many childhood memories).
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/06/10/szybka-zupa-pomidorowa-z-kulkami-z-kurczaka