Wykonanie
Przepis ten pojawił się w mojej głowie parę miesięcy temu podczas zakupów – nie miałam pomysłu co zrobić na obiad, a że byłam w alejce z produktami pomidorowymi.. ;)This recipe appeared in my mind a few months ago while shopping – I had no idea what to
make for dinner and at the same
time walking through shelves with tomato products .. ;)…Od tamtej
pory jest to moja absolutnie ulubiona zupa pomidorowa – z kulkami czy bez, za to koniecznie z ciągnącym się
serem i
czosnkową grzanką – jest ona moim
pomidorowym ideałem :)Składniki:1l
soku pomidorowego2 puszki
pomidorów360g
koncentratu pomidorowego1-1,5 szklanki
wodypieprz czarny mielony
sólostra papryka/chilli
pieprz Cayennetymianekoreganobazyliaczosnek granulowany2
piersi z kurczaka (2 pojedyncze lub 1 podwójna)100g
sera żółtego0,5 średniej
cebuliser żółty (do posypania)listki świeżej
bazylii (do ozdoby)grzanki (opcjonalnie)Do garnka wlej
sok pomidorowy, dodaj
pomidory z puszki,
przecier pomidorowy i
wodę – wymieszaj, postaw na średnim ogniu.Dodaj
przyprawy –
tymianku,
oregano,
bazylii i
czosnku conajmniej po płaskiej łyżeczce, pozostałych do smaku (w każdej chwili możesz doprawić – najlepiej po ugotowaniu kulek z
kurczaka).
Ser i
cebulę wrzuć do robota kuchennego i rozdrobnij, następnie dodaj
piersi z kurczaka i zmiksuj aż będą „grudkowatą ciapą”, z której będzie się dało lepić kulki.Do gotującej się zupy wrzucaj kulki (im mniejsze, tym szybciej będą gotowe).Po ok. 5 minutach wyłów jedną kulkę, przetnij na pół i sprawdź, czy nie jest surowa w środku. Jak będzie ugotowana – spróbuj, czy zupy nie trzeba doprawić, jak tak, to dopraw, jak nie – można nakładać :)Do miseczki nalej zupę wraz z kulkami, posyp
startym serem, udekoruj listkami
bazylii. Możesz podać z grzankami (opcjonalnie).Smacznego! :)* po ponad dwóch latach od publikacji tego przepisu nadal uważam, że jest to najlepsza zupa pomidorowa, jaką w życu
jadłam (z wyjątkiem „stołówkowych”, na koncentracie – ich nic nie przebije, bo wiążą się z nimi miłe wspomnienia z dzieciństwa)…Since then it is my
absolute favorite tomato soup – with meatballs or without them, but
most definitely with melted cheese and garlic bread – it is my tomato perfection :)Ingredients:1l of tomato juice2 cans of tomatoes (whole)360g of tomato paste1-1 , 5 glases of waterblack peppersalthot peppers /
chilli /
Cayenne pepperdried thymedried
oreganodried basilgranulated garlic2 chicken breasts (1 double, or 2 single ones)100g of cheese0 , 5 of medium onion
more cheese (to sprinkle on top)fresh basil for decorationbread / toasts (optional)
pour tomato juice into a pot, add canned tomatoes, tomato paste and water – stir well, put on the stoveadd spices and herbs – thyme,
oregano, basil and garlic – at least flat teaspoon, and rest to taste (you can add
more at any
time – preferably after cooking meatballs)cheese and onion put into a food processor and cut finely, add chicken breasts and blend until it turns into lumpy
mass, that is perfect to
make ballsto cooking soup put meaty balls (if you want them to cook fast,
make them small)after about 5 minutes take out one of the balls, cut in half and check if it’s cooked through. If it’ cooked – check if the soup doesn’t need
more seasoning, if so – add
more spices and
serve :)
pour soup with meatballs into a bowl, sprinkle with grated cheese, decorate with basil leaves. You can
serve it with bread/toasts.Bon appetit! :)*it’s been two years since I posted this recipe and I still think this is the best tomato soup that I had a chance to eat (the only exception is „lunchroom tomato soup” – nothing can win with it, as it brings so many childhood memories).